Černý bez v kuchyni

Černý bez v kuchyni

Sirup snadno připravíme v pětilitrové lahvi, do které dáme 15 květů bezinky, šťávu ze dvou citronů, 2 litry vody. Vše necháme 24 hodin odstát. Přecedíme přes plátýnko, přidáme 2 kg cukru a důkladně promícháme. Po 24 hodinách dáme do lahví a uchováme v chladnu. Přidáváme k dochucení čaje.
plod bezu
Bezinková limonáda z 5 litrů svařené vody s 1 kg cukru, se šťávou ze dvou citronů, citronovou kůrou a 10 květy bezu se nechá 10 dní kvasit na slunci. Po kvašení se jednoduše scedí a uloží v chladnu. Při nalévání do sklenic krásně perlí.
Bezinkový ocet je oblíbený jako dochucovadlo k rybám. Připraví se naložením čistých květenství do octa asi na 2 týdny. Potom se scedí.
Kosmatice se připravuje od starověku z vrcholových plochých květenství bezu. Květy se obalí v těstíčku z mouky, mléka a vajec. Smaží se na másle nebo oleji. Po osmažení se nechá přebytečný tuk odsát položením na papírový ubrousek. Může se konzumovat jako slané nebo sladké jídlo, kdy se do těstíčka přidá pár lžic sladkého vína a osmažené kousky se posypou mletou skořicí. Kosmatice se jedla na svátek sv. Jana Křtitele a měla se postarat o celoroční zdraví strávníků.
květ bezu
Angreštovo-bezinkový džem určitě stojí za vyzkoušení.  K výrobě je potřeba asi 8 květů, které se rozeberou na jednotlivé kvítky, které se dají do pytlíku z gázy a zavážou se. Můžou se použít i sušené květy. Očistíme a omyjeme 1,5 kg zralého angreštu. 2/3 množství povaříme s vodou do změknutí a rozmačkáme na protlak. Znovu povaříme a přisypeme zbytek ovoce a 10 dkg cukru. Vaříme pár minut a potom přisypeme asi 90 dkg cukru a vložíme pytlík s květy bezu. Vaříme až do okamžiku, kdy obsah hrnce začne rosolovatět. Pytlík s květy vyndáme a džem plníme do čistých a suchých sklenic. Vzniklý džem má jemné bezinkové aroma.
Pro dospělé je velice zajímavým produktem bezinkové víno, které se dělá z květů nebo plodů a je hodně silné a aromatické. Plody se využívají i k výrobě ovocného destilátu.